Tilaa päivityksiä

      Viimeisimmät julkaisut

      Pörssitiedotteet

      IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardin käyttöönotto Aspossa

      Julkaistu 29.04.2019

      Aspo Oyj
      Pörssitiedote
      29.04.2019 klo 16.20

      IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardin käyttöönotto Aspossa

      Aspo on aloittanut IFRS 16 Vuokrasopimukset -standardin soveltamisen 1.1.2019 alkaen. IFRS 16 -standardin myötä kaikki vuokrasopimukset merkitään vuokralle ottajan taseeseen, eikä IAS 17 -standardin mukaista jaottelua operatiivisiin ja rahoitusleasingsopimuksiin enää tehdä. Uuden standardin mukaan taseeseen kirjataan kaikki vuokrasopimuksiin liittyvät omaisuuserät (käyttöoikeusomaisuuserät) ja tulevia vuokranmaksuja koskeva rahoitusvelka (vuokrasopimusvelka). Poikkeuksena ovat lyhytaikaiset ja arvoltaan vähäisiä omaisuuseriä koskevat vuokrasopimukset. Vuokralle antajien kirjanpitokäsittely säilyy suurelta osin IAS 17 -standardin mukaisena.

      Aspo-konserni toimii pääsääntöisesti vuokralle ottajana. Konsernilla on tavanomaisia liiketoimintaan liittyviä vuokrasopimuksia, kuten toimisto- ja varastotiloihin sekä kuljetuskalustoon ja autoihin liittyviä sopimuksia. Myös osa toimistotekniikasta on vuokrattua.

      Siirtyminen uuteen laskentakäytäntöön

      Aspo on soveltanut IFRS 16 -standardin käyttöönotossa yksinkertaistettua menetelmää eikä siksi oikaise vertailulukujaan. Aspo on kirjannut 1.1.2019 avaavaan taseeseen käyttöoikeusomaisuuserät, jotka muodostuvat vuokrasopimusvelasta ja taseessa siirtymähetkellä olevista vuokrasopimuksiin liittyvistä etukäteen maksetuista vuokrista.

      Aiemmin IAS 17 -standardin mukaisiksi rahoitusleasingsopimuksiksi luokiteltujen sopimusten velat ja varat on kirjattu IFRS 16 -standardin mukaiseen vuokrasopimusvelkaan ja käyttöoikeusomaisuuserään siirtymähetkellä 1.1.2019. Rahoitusleasingsopimukset, jotka kuuluvat helpotusten piiriin lyhytaikaisina tai arvoltaan vähäisinä tai kohdistuvat aineettomiin hyödykkeisiin, on kirjattu pois taseesta ja erotus on kirjattu omaan pääomaan. Omaan pääomaan kirjattava erä oli vähäinen.

      Aspo on soveltanut seuraavia käytännön apukeinoja IFRS 16 -standardin käyttöönoton yhteydessä:

      • Vuokrasopimukset, joiden vuokra-aikaa oli siirtymähetkellä 1.1.2019 jäljellä alle 12 kuukautta, on käsitelty lyhytaikaisina, ei taseeseen kirjattavina kohdeomaisuuserinä. Valinta oli kohdeomaisuuseräluokkakohtainen. Apukeinoa on sovellettu konsernissa kaikkiin muihin kohdeomaisuuseräluokkiin paitsi autoihin, jotka on kirjattu taseeseen, vaikka niiden jäljellä oleva vuokra-aika olisi ollut siirtymähetkellä alle 12 kuukautta.
      • Vuokrasopimusvelkaa ja käyttöoikeusomaisuuserää ei kirjattu taseeseen sellaisista vuokrasopimuksista, jotka koskevat arvoltaan vähäisiä kohdeomaisuuseriä. Aspo käyttää vähäarvoisten kohdeomaisuuserien raja-arvona 5 000 euron hankintahintaa.
      • Kahden edellä mainitun käytännön apukeinon piiriin kuuluvien vuokrasopimusten vuokramenot kirjataan kuluiksi liiketoiminnan muihin kuluihin tasaerinä vuokra-ajan kuluessa. 
      • Ominaispiirteiltään samankaltaisiin vuokrasopimuksiin sovelletaan yhtä ennalta määriteltyä diskonttokorkoa. Diskonttokoron määrittämisessä vuokrasopimuksittain on käytetty kriteereinä kohdeomaisuuserän luokkaa, maantieteellistä sijaintia, valuuttaa, riskittömän koron maturiteettia sekä vuokralleottajan luottoriskipreemiota. Siirtymähetken lisäluoton korkojen painotettu keskiarvo oli 2,33 %.
      • Sellaisten vuokrasopimusten osalta, joiden vuokra-ajan määrittämiseen sisältyy vuokrasopimuksen jatkamis- tai päättämisoptioita, vuokra-ajan määrittämisessä käytettiin standardin käyttöönottohetken tietämystä.
      • Alkuvaiheen välittömiä menoja ei kirjattu käyttöoikeusomaisuuserän hankintamenoon siirtymähetkellä 1.1.2019.


      Johdon tekemät harkintaan perustuvat ratkaisut


      Aspo noudattaa IFRS 16 -standardin mukaista ohjeistusta vuokrakauden määrittämiseen. Sellaisten vuokrasopimusten kohdalla, joissa vuokrasopimuksen voimassaoloaika on määritelty toistaiseksi voimassa olevaksi, sovelletaan johdon harkintaan perustuvaa odotettavissa olevaa vuokra-aikaa. Odotettavissa olevan vuokra-ajan määrittämisessä on huomioitu myös vuokrasopimuksiin sisältyvien, esimerkiksi sopimuksen ennenaikaiseen päättämiseen liittyvien, sanktioiden taloudelliset vaikutukset yhtiölle.

      Merkittävin vaikutus toistaiseksi voimassa olevien vuokrasopimusten osalta kohdistuu vuokrattuihin aluksiin. Mikäli alus on vuokrattu noin vuoden mittaisella vuokrasopimuksella, käytetään vuokrasopimusvelan laskennassa 13 kuukauden toistaiseksi voimassa olevaa vuokra-aikaa (kuluva kuukausi + seuraavat 12 kk). Koska merkittävä osa aluskannasta on vuokrattua, sopimuksen päättyessä on erittäin todennäköistä, että sama tai vastaavanlainen alus vuokrataan tilalle. Mikäli näin ei aiota tehdä, sopimus käsitellään määräaikaisena vuokrasopimuksena.  Menettelyllä on pyritty antamaan sijoittajille parempi kuva vuokrasopimusvelkaan liittyvistä velvoitteista sekä käyttöoikeusomaisuuserän merkityksestä taseessa.

      Vuokra-ajan jatkamis- ja päättämisoptiot on huomioitu vuokra-ajan pituuden määrittelyssä standardin ohjeistuksen mukaan. Jatkamisoptio lasketaan mukaan vuokra-aikaan, jos on kohtuullisen varmaa, että jatkamisoptio käytetään ja vastaavasti, mikäli on kohtuullisen varmaa, että päättämisoptiota ei käytetä, option kattama ajanjakso lasketaan mukaan vuokra-aikaan.

      Silloin kun sopimus sisältää vuokran lisäksi muita eriä, kuten huollot, palvelut, alusten miehistön jne.; Aspo erottaa vuokraoikeudesta nämä erät vuokrasopimuksissa mainituin erillishinnoin tai arvioon perustuen.

      IFRS 16 -standardin käyttöönoton vaikutukset

      Standardin käyttöönotto vaikuttaa merkittävästi Aspo-konsernin taseeseen ja siitä johdettuihin tunnuslukuihin. Tuloslaskelman ja rahavirran rakenne muuttuvat. Standardin perusteella taseeseen kirjattavat konsernin korollinen velka ja pitkäaikaiset varat ovat huomattavasti suurempia kuin IAS 17 Rahoitusleasingit -standardia sovellettaessa. Tunnusluvuista muutoksella on merkittävin vaikutus nettovelkaantumisasteeseen, joka nousi 31,1 prosenttiyksikköä.

      Tuloslaskelmassa aiemmin vuokrina esitetty kulu poistuu, vuokraoikeuksien mukaisesta käyttöoikeusomaisuuserästä tehdään poistokulu ja vuokraan sisältyvä koron osuus esitetään rahoituskuluissa. Liikevoitto ei tämän vuoksi standardin käyttöönottamisen seurauksena muutu vuositasolla oleellisesti.

      Rahavirtalaskelmassa vuokrasopimusvelan lyhennysosuus kasvattaa liiketoiminnan rahavirtaa, koska se esitetään rahoituksen rahavirrassa kokonaisrahavirran pysyessä ennallaan.

      Avaavaan taseeseen 1.1.2019 lisättyjen käyttöoikeusomaisuuserien arvo oli 38,5 miljoonaa euroa, etukäteen maksettujen vuokrien arvo on 0,9 miljoonaa euroa ja vuokrasopimusvelan määrä on 37,6 miljoonaa euroa. Standardin sallimien aineettomiin hyödykkeisiin ja arvoltaan vähäisiin eriin kohdistuvat helpotukset puolestaan pienensivät IAS 17 -standardin mukaan käsiteltyjen rahoitusleasingerien arvoa 1,2 miljoonaa euroa. Avaavan taseen vuokrasopimusveloista pitkäaikaisen velan osuus oli 10,4 miljoonaa euroa ja lyhytaikaisen vuokrasopimusvelan osuus oli 27,2 miljoonaa euroa.

      Siirtymähetkellä 1.1.2019 voimassa olleiden vuokrasopimusten vaikutusta vuoden 2019 laajaan tuloslaskelmaan on esitetty alla (miljoonissa euroissa):

      Poistot lisääntyvät

      13,0

      Liiketoiminnan muut kulut (vuokrakulut) vähenevät

      13,8

      Liikevoitto kasvaa

      0,8

      Rahoituskulut lisääntyvät

      0,7

      Voitto ennen veroja, muutos

      0,1

       

      Vaikutus Aspon avaavaan taseeseen

      31.12.2018

      Käyttöoikeus-omaisuuserät

      Muutokset IAS 17 käytäntöön

      1.1.2019

       

      Me

      Me

      Me

      Me

      Varat

       

       

       

       

      Aineettomat  ja aineelliset hyödykkeet

      184,0

       

      -1,2

      182,8

      Käyttöoikeusomaisuuserät

       

      38,5

       

      38,5

      Muut pitkäaikaiset varat

      47,3

       

       

      47,3

      Lyhytaikaiset varat

      168,4

      -0,9

       

      167,5

      Varat yhteensä

      399,7

      37,6

      -1,2

      436,1

       

       

       

       

       

      Oma pääoma ja velat

       

       

       

       

      Oma pääoma

      116,6

       

      0,0

      116,6

      Lainat ja käytetyt luottolimiitit

      199,4

       

      -1,2

      198,2

      Vuokrasopimusvelat

       

      37,6

       

      37,6

      Muut  velat

      83,7

       

       

      83,7

      Oma pääoma ja velat yhteensä

      399,7

      37,6

      -1,2

      436,1

      ASPO OYJ


      Aki Ojanen
      toimitusjohtaja

      Lisätiedot:
      Arto Meitsalo, Aspo Oyj:n talousjohtaja, puh. +358 40 5511422, arto.meitsalo@aspo.com
      Harri Seppälä, Aspo Oyj:n rahoitusjohtaja, puh. +358 400 617 201, harri.seppala@aspo.com


      JAKELU:                                                     
      Nasdaq Helsinki
      Keskeiset tiedotusvälineet
      www.aspo.fi

      Aspo on monialayhtiö, joka omistaa ja kehittää liiketoimintoja Pohjois-Euroopan lisäksi kasvumarkkinoilla keskittyen vaativiin B-to-B -asiakkaisiin. Vahvojen yritysbrändiemme, ESL Shipping, Leipurin, Telko ja Kauko, tavoitteena on olla toimialojensa markkinajohtajia. Ne vastaavat omasta toiminnastaan, asiakassuhteistaan ja niiden kehittämisestä. Kokonaisuutena ne tuottavat Aspon liikearvon. Aspon konsernirakennetta ja liiketoimintoja kehitetään pitkäjänteisesti ilman ennalta määriteltyä aikataulua.